Ontdek onze blog voor meer tips en ideeën

Met deze blog houden we je graag op de hoogte van nieuwe trends,
bruikbare tips en tonnen inspiratie op het vlak van tuinen en landschappen. 
Hier vind je alle informatie voor jouw buitenruimte! 

BLIJF OP DE HOOGTE

Potten en objecten op je terras en in je tuin

objecten in tuin, strakke blokken, 3D

Je tuin kan in zijn eenvoud al zeer aantrekkelijk ogen. Hetzelfde geldt voor je terras. Toch kan je volgens ons heel makkelijk je tuin naar een hoger niveau tillen door de toevoeging van potten en objecten.

Om een geslaagd resultaat te bekomen is het essentieel dat de pot of het object opgenomen wordt in het geheel. Materiaal en vormgeving zullen hierbij een cruciale rol spelen.

Potten en objecten kunnen om 2 redenen in een buitenruimte worden opgenomen. Ofwel hebben ze louter een esthetische waarde, maar ze kunnen ook een functionele bedoeling hebben.

Heb je het moeilijk om hier keuzes in te maken? Het aanbod is dan ook zeer uitgebreid. Wij stellen in deze blog zaken voor die onze stijl weerspiegelen, de "warm minimalistische" Linea-Hortus stijl. We ontwerpen ook zelf objecten, deze worden door ons of door een leverancier gerealiseerd.

Potten 

Potten kunnen verschillende functies hebben. 

In de eerste plaats wordt een pot gebruikt als plantenbak

potten als objecten aan vijver donkergrijs

 

potten als objecten aan vijver geïntegreerd in de tuin

 

Indien de pot effectief als plantenbak wordt gebruikt zijn er enkele factoren van belang:

Oriëntatie zal zeer bepalend zijn voor de keuze van de planten.
Ga bij de keuze van de planten altijd na of de planten eerder schaduwminnend zijn of eerder een plekje in de zon verlangen. 

• Kleur toevoegen of het sober houden. Je kan kiezen voor planten die wat kleur toevoegen aan je tuin of terras. Een karakteristieke groene bladplant is een andere mogelijkheid.  

Kruiden & groenten i.p.v. vaste planten of éénjarigen. Je kan het dus ruimer zien dan de klassieke planten. Een assortiment van kruiden of groenten in een pot plaatsen is niet enkel mooi, je hebt er ook echt iets aan. Best is dan wel om per pot één soort kruiden te voorzien, dat oogt het mooist. Als je voor groenten gaat is het leuk om één of twee grotere potten te plaatsen als ‘vierkante meter moestuin’.

In de tweede plaats kan een pot ook mooi zijn als object op zich. Zonder planten kan een pot perfect aanzien worden als een object ter vervanging van een ornament. Probeer het zeker eens uit! 

potten als plantenbak, verschillende hoogtes en planten

 

potten als plantenbak met verschillende kruiden in

 

Objecten

Objecten kunnen in een buitenruimte opgenomen worden louter om hun esthetische waarde of eerder omdat ze ook functioneel zijn.

Kunstobjecten staan veelal in een zichtas vertrekkend vanuit een binnenruimte of vanuit een specifieke plaats in de tuin.

kunstobject uit ijzer in tuin

 

Materiaalkeuze voor potten en objecten 

Zoals reeds aangehaald moeten potten en objecten opgenomen worden in het geheel om een geslaagd resultaat te bekomen. Ook de materiaalkeuze is dus van belang!

Terracotta

Terra Cotta is Italiaans voor ‘gebakken aarde’ of gebakken klei', ongeglazuurd aardewerk van roodbakkende klei. We denken dan ook onmiddellijk aan de typische Italiaanse potten in de gelijknamige kleur. 

terracotta potten in verschillende formaten

 

Maar weet dat er vandaag al heel wat hedendaagse merken bestaan waar de sobere lijnvoering in nieuwe kleuren wordt toegepast. Onder de titel ‘Twee buitengewone pottenbakkers’ (zie verder), kan je die hedendaagse vorm van terracotta ontdekken. 

Cortenstaal

Cor-ten-staal is een metaallegering, bestaand uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd.  De typische warme roestkleurige oxidatielaag schermt het dieperliggende materiaal af van zuurstof zodat het niet kan doorroesten.

verschillende plantenbakken uit cortenstaal op terras

 

Ipé-hout

Ipé is een hardhout, meestal afkomstig uit Brazilië. Ipé is een zeer stabiele en duurzame houtsoort en daarom zeer geschikt voor buitenschrijnwerk

plantenbakken uit ipéhout op terras

 

Twee buitengewone pottenbakkers 

Atelier Vierkant

De Belgische handgemaakte designpotten en objecten van "Atelier Vierkant" zijn vaak stoer en indrukwekkend. Ze worden toegepast in projecten overal ter wereld.

De terracottapotten zijn met de hand vervaardigd en in verschillende afmetingen en kleuren verkrijgbaar.

De klei wordt natuurlijk gekleurd. Volgende kleuren zijn mogelijk: witbeige, taupegrijs, zwart en bordeaurood, kurk en zelfs lichtblauw.

Hun vormen worden altijd uitgepuurd tot eigentijdse maar toch tijdloze sculpturen. Ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden.

potten van atelier vierkant op terras met varens

 

Domani 

Opnieuw een Belgisch merk waarbij het pottenbakken wordt aanzien als een échte ambacht. Bij Domani keert men bij de ontwikkeling van nieuwe producten altijd terug naar de roots van het pottenbakken. Men gaat telkens opnieuw op zoek naar de toepassing van een bijzondere patine, nieuwe kleuren en technieken, en dit steeds met respect voor het materiaal. 

platenbak van domani geel voor gevel huis

 

Je merkt het, er zijn tal van opties om je tuin en terras met kleine ingrepen een nieuwe uitstraling te geven! Ga aan de slag en ontdek de meerwaarde van potten en objecten in jouw tuin. Succes!

5 essentiële tips

om je buitenruimte
in te richten

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.