Ontdek onze blog voor meer tips en ideeën

Met deze blog houden we je graag op de hoogte van nieuwe trends,
bruikbare tips en tonnen inspiratie op het vlak van tuinen en landschappen. 
Hier vind je alle informatie voor jouw buitenruimte! 

BLIJF OP DE HOOGTE

Zwemvijver vs Zwembad

zwemvijver hennuyeres.jpg

De mogelijkheid om te zwemmen in je eigen tuin lijkt je heerlijk. Toch is het moeilijk om de knoop door te hakken: kies je voor een zwemvijver? Of denk je toch eerder aan een zwembad? Wij zetten voor jou graag de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje! 

 

De looks

Een eerste overweging bij het maken van je keuze, kan heel eenvoudig zijn: hoe ziet het eruit? Zwembaden hebben een typerende, strakke uitstraling, terwijl zwemvijvers eerder complementair zijn met de natuurlijke omgeving van je tuin.

zwembad scherpenheuvel1.jpg

Wil dat zeggen dat elke zwemvijver eruitziet als een typische vijver? Natuurlijk niet! Bij Linea Hortus zetten we bijvoorbeeld in op een sobere vormgeving, waardoor de vijver vergelijkbare lijnen krijgt aan die van een zwembad. De muren en bodem zijn van beton en worden in de meeste gevallen bekleed met zwarte EPDM-folie of zwarte polyester, al is dit ook mogelijk in andere kleuren. Het mooie aan een zwemvijver, is dat deze een gepatineerde, groene look krijgt door de algenvorming. De vijver heeft dus een natuurlijke uitstraling, gecombineerd met een strakke, hoekige constructie.  

Denk ook aan het uitzicht dat je hebt tijdens periodes dat zwemmen niet mogelijk is. Als je geen durver bent, is zwemmen in België helaas vooral voorbehouden voor de zomermaanden. Van het zicht op een zwemvijver kan je elk seizoen genieten, terwijl een zwembad meestal wordt afgedekt.

zwemvijver gooik.jpg

 

Het ecosysteem 

Het ecosysteem is een reden waarom veel mensen voor een zwemvijver kiezen. Het water wordt gezuiverd door een moeraszone, waarbij een centrale pomp het gezuiverde water terug stuwt naar de zwemvijver, zodat er een gesloten circulatie is. Vaak worden er verschillende planten gebruikt, maar bij Linea Hortus opteren we voor één soort - zo gebruiken we vaak lang cypergras, familie van de papyrus - die we in één massief plaatsen, omdat dit een mooi effect geeft. Er komen dus geen chemische producten aan te pas, en bijgevolg heb je ook geen last van prikkende ogen!

Voor privégebruik is het belangrijk dat de moeraszone minimum een vijfde van de zwemoppervlakte bedraagt en even diep is als het zwemgedeelte - meestal zo’n anderhalve meter. 

zwemvijver kester.jpg

De chemische bestanddelen van zwembadwater hebben dan weer een minder positieve impact op het milieu. Anderzijds durven er door het niet gebruiken van deze producten in een zwemvijver wel eens kleine insecten of kikkers opduiken.

In een zwemvijver kan je daarom wel weer vissen plaatsen - al raden we het gebruik van exotische vissen af. Ook stem je het aantal en de soort vissen best af op de grootte van je vijver. In een zwembad is vissen houden jammer genoeg niet mogelijk, ten gevolge van de producten die erin worden gebruikt.

 

Het onderhoud

Het kan even duren voor je zwemvijver z’n biologisch evenwicht heeft gevonden, wat eventueel gedurende de eerste maanden een troebele kleur kan veroorzaken. 

Je krijgt ook te maken met twee soorten algengroei in je water. Algen die zich op de bodem en de wanden vastzetten, geven de EPDM-folie die mooie, groene schijn, maar maken het oppervlak gladder. In het water zelf kunnen er zich ook draadalgen vormen. Bepaalde vissen eten deze laatste, maar een te groot aantal vissen kan dan weer voor meer organisch afval zorgen, en bijgevolg meer algen. Je zwemvijver goed onderhouden, daar kan je dus niet omheen. Toch valt dit best mee: hou jaarlijks zo’n viertal keer een grote schoonmaak. Verwijder het meeste organisch afval met een net en gebruik een stofzuiger die de bodem schoonmaakt. Dit is een mooi gemiddelde, maar uiteraard hangt het een beetje af van je eigen voorkeuren hoe vaak je je vijver precies schoonmaakt. Tussendoor dien je ook af en toe bladeren en algen te verwijderen met een schepnet.

Zwembaden moeten vaker gereinigd worden, al kan dit voor een groot deel met een automatische stofzuiger. De zwembadfilter dient wekelijks gereinigd te worden en ook de PH-waarde van het water moet je regelmatig controleren, waarna je de nodige chemische producten toevoegt, maar ook dit gebeurt tegenwoordig vaak automatisch. Doordat een zwembad over het algemeen wordt afgedekt, heb je hier minder organisch afval. 

zwembad nechin.jpg

 

De temperatuur  

Vaak wordt een zwembad gekozen omdat de warmte minder verloren gaat door de aanwezigheid van een luik. Een zwemvijver kan echter ook worden opgewarmd. Afhankelijk van de buitentemperaturen, loopt de temperatuur in de vijver ongeveer op tot zo’n 25 graden of meer, maar wordt zelden afgedekt. Zowel bij een zwembad als bij een zwemvijver gebeurt de opwarming vaak door een warmtepomp.

zwembad bellingen.jpg

 

De kostprijs

Het is moeilijk om een exacte schatting te geven van de kostprijs, omdat er, vooral bij zwembaden, zo veel keuze is qua afwerking en groottes. Over het algemeen is een zwemvijver iets goedkoper dan een zwembad, maar we raden je aan om dit af te toetsen bij een specialist, Linea Hortus kan je hierbij helpen.

 

Hopelijk helpen onze tips bij het maken van je keuze!

Zou je graag samenwerken met Linea Hortus? Zelf voorzien we zwemvijvers, voor zwembaden hebben we contacten met andere professionals, al nemen we ook hierbij het ontwerp voor onze rekening. Als je wil genieten van ons warm minimalisme in jouw zwemvijver of -bad, neem dan gerust contact op! 

5 essentiële tips

om je buitenruimte
in te richten

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.